Hoe bepaal je de waarde van een huis, appartement of gebouw?

Dat is de vraag die iedereen zich stelt bij de verkoop van een huis, een appartement of een opbrengsteigendom…

Er bestaat geen “catalogus” van vastgoedprijzen in België. Daarvoor spelen te veel parameters een rol: de ligging, de toestand en de conformiteit met geldende normen. En daar komen nu ook de energieprijzen bij, die de koopkracht van de Belgen drastisch verminderen.

Zoekertjessites (zoals Immoweb) adverteren op basis van de vraagprijzen, niet op basis van de verkoopprijzen die de eigenaars daadwerkelijk hebben verkregen. Vaak wordt er nog onderhandeld over de prijs, dus je neemt die best met een korreltje zout. Vergeet niet dat ook eigendommen die niet verkocht worden (vaak omdat ze te duur zijn) die waarden ook kunstmatig opdrijven.

Op websites die vastgoedprijzen analyseren zie je vaak ook sterke variaties, soms tot het viervoudige voor dezelfde locatie. Die prijs per m² varieert van €1.000 tot 4.000 , of zelfs meer…

De verleiding is dan groot om de waarde van jouw eigendom ergens tussen het gemiddelde en de hoogste waarde te plaatsen, dat is normaal.

Dan komt de berekening van de oppervlakte. Nogmaals, in België zijn er geen officiële regels. Sommige mensen rekenen gangen, trappenhuizen, zolders en garages tot de woonruimte. Is dat wel echt zo?

Hoe schat je de verkoopprijs van een woning correct in?

Bijna alle vastgoedmakelaars bieden gratis schattingen aan. Sommigen zullen daarbij een te hoge prijs toekennen om hun mogelijke klant te vleien en zo sneller het verkoopsmandaat te verkrijgen. Dit is een zeer riskante gok voor de verkoper.

Een pand  dat aan een te hoge prijs op de markt wordt gezet schrikt potentiële kopers af. Zo’n verkoopsadvertentie weer in ere herstellen is niet vanzelfsprekend. Eventuele prijsverlagingen kunnen leiden tot nog meer wantrouwen bij kandidaat-kopers.

Dus wat is de werkelijke prijs van een woning? Wel, het is de prijs die een koper ervoor kan en wil geven.

En laten we de nadruk leggen op “kunnen“, want in deze tijden van historisch hoge rentevoeten worden banken steeds voorzichtiger en raken veel verkopers gedesillusioneerd als kopers clausules activeren rond het verkrijgen van een hypotheek (die steeds vaker wordt geweigerd). En dan is het terug naar start: advertenties opzetten, biedingen beheren, bezoeken plannen, enzovoort…

Als de garantie van een snelle en eenvoudige verkoop van jouw eigendom, zonder gedoe, belangrijk is, stellen wij je voor contact op te nemen met Wesold, de eerste iBuyer in België.

De belofte van Wesold is eenvoudig: wij kopen jouw woning in enkele uren, zonder kredietvoorwaarden, zonder talloze bezoeken, zonder ingewikkelde contracten, zonder het risico dat je maandenlang moet wachten en dat de verkoop op het laatste moment niet doorgaat.

In deze tijden waarin de vastgoedtoekomst meer dan onzeker is, is Wesold echt een veilige keuze.